Mera flugfiske i Älvdalen

Eftersom årets laxfiske i Norge blev inställt av uppenbara skäl så fick det istället bli en extratur till Älvdalen och Österdalälven. Jag brukar annars inte åka dit i juli eftersom jag är lite folkskygg när jag fiskar och den tiden kan det vara rätt många fiskare längs älven. Hur som helst så var jag där mellan 23/7 och 27/7 och bodde i vanlig ordning i en av stugorna på campingen. Älven gick extremt låg med endast 28 kubik de här dagarna. Jag tror inte jag fiskat där någon gång med så lågt vattenflöde. Hur som helst, fisken behöver äta oavsett vattenstånd. Den första dagen så blev det bara ett par timmars fiske efter inkvartering och lite kompletterande inköp av förnödenheter. Jag fiskade nån mil uppströms samhället och insåg att flera av de platser där det brukar stå fisk nu var tomma. Det blev helt enkelt nödvändigt att söka andra ståndplatser. En fördel med så lite vatten är ju att det går att vada snart sagt överallt och en nackdel är att man lätt vadar runt på tok för mycket och skrämmer bort fisken. Hur som helst så var det endast sporadiska vak där jag befann mig men lyckades lura ett par harrar av mindre kaliber innan jag åkte tillbaka till campingstugan för mat och en whisky. Eller om det var två.

Den mindre älvfåran vid Varvsön. Inte värst mycket vatten.

Dagen därpå så provade jag ett par andra ställen längs älven. Det var jäkligt trögfiskat med bara enstaka vak. Jag fick ett par mindre öringar på en liten olivfärgad Klinkhammer men det var också allt. Jag gav upp fisket redan vid 18-tiden och återvände till stugan. På väg till servicehuset för en dusch träffade jag på ett par gamla fiskekamrater. Herrarna A och J hade lustigt nog bokat ett par nätter samtidigt som jag var där. Det blev ett par öl ,snack om fiske och lite annat. Jag blev också inbjuden till middag kvällen därpå. Jag tackade inte nej.

Även lördagens fiske var trögt. Sporadiska vak men jag fick väl nån liten harr och någon öring på med mina mått mätt sjukt små flugor. Såna där som man knappt klarar att få tafsen igenom kroköglan på om ni förstår vad jag menar. I alla fall om man är en skumögd äldre herre.

En konkurrerande fiskefamilj som jobbade intensivt.

Lördagskvällens begivenhet blev resans höjdpunkt. Middagen som jag blivit inbjuden till bestod av potatis,orre, hjortfile`,kantareller med lök o bacon. Allt tillagat på muurikka vid stugknuten av gourmetkocken herr J. Till detta öl och ett lagom tempererat rödtjut. Makalöst gott alltihop! Stort tack! Fiskesnack blev det förstås under tiden och även de hade haft ett trögt fiske under dagen.

Söndagen satsade jag på en älvsträcka som är svår att komma åt med flugspö vid ”normalt” vattenstånd. Nu var den tillgänglig med lite försiktig vadning. Det vakade en hel del fisk på sträckan och jag lyckades få 6-7 öringar under dagen. Ingen av dem var större än 25 cm men i alla fall. Det är skoj med fiskkontakt. För övrigt så fick jag alla på samma fluga. Elk Hair caddis var det som gällde för dagen.

Här är det vanligtvis svårt att komma till med flugspö.

Det var det det hela när det gäller den här fisketrippen. Det är ju ett par veckor sedan och nu går det mer vatten i älven såvitt jag förstått. Måhända blir det nån tur till längre fram i höst.

En tanke på “Mera flugfiske i Älvdalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: