Nationaldags-fiske

Nationaldagen inleddes som meterologerna utlovat med kompakt regnande här i Älvdalen. De utlovade även att regnet skulle upphöra runt 16-tiden. Jag valde att lita på deras prognoser och avvaktade med fisket och ägnade istället en del av dagen åt kontemplation och inre resor. Var dessa resor hamnade förtäljer dock inte historien… Hur som helst så lättade regnet och jag inledde fisket runt 16-tiden. Regnet hade mycket riktigt upphört och jag valde att ta mig ut på Varvsön igen. Detta trots att det är lite bökigt med allt vadande innan man kommer på plats men eftersom jag som ni vet är lite asocial i fisket så är en fördel på ön att man oftast är helt ensam. I like! Så även denna dag. Gick till sydspetsen och noterade avsaknaden av vak. Satt och kikade en stund innan jag lade ut flugan och kunde till sist se ett eller två vak på håll. Vadade ändå ut och satte igång. Inget verkade locka älvens innevånare trots ett flertal flugbyten. Tiden gick och fisket var resultatlöst. Jag fick helt enkelt trösta mig med kaffe o medhavda mackor. Det var ost som pålägg ifall ni undrar..

Håven i väntans tider.

Medan jag fikade sprack himlen upp och solen vågade sig fram. Och var det inte?.. jo tametusan, några gula forssländor hovrade över vattnet. Jag letade runt i flugaskarna innan jag hittade rätt. Bytte förstås och klunkade kvickt i mig den sista kaffeskvätten innan jag vadade ut till pole position. I andra kastet efter flugbytet klev det på en hygglig harr. De känns alltid större när man ska drilla hem dem mot strömmen men det var en fin fisk runt 30 cm. Den återfick friheten och två kast senare var det dags igen. En harr i liknande storlek anmälde intresse och fick även den gå tillbaka efter att ha synat håven. Sedan tog det slut. Solen gömde sig bakom molnen och fisken gjorde sammalunda. I vattnet dock. De fåtaliga vak som setts upphörde och mina försök att locka ytterligare fiskar att stiga till flugan var resultatlösa.

Jag tog mig upp till norra spetsen på ön och gjorde några kast. Det var en fisk som vakade sporadiskt men visade inget intresse av det jag erbjöd. Så var det med det. Jag packade ihop och tog mig tillbaka till stugan på campingen. En öl o lite skaplig single malt måste man kunna unna sig. Det är ju ändå Sveriges nationaldag.

Nog är älven som gjord för en torrfluga här vid Varvsöns norra spets.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: