Kval i Kvennan

Sommarens huvudäventyr avseende fiske inleddes knappa två veckor före midsommar i norska Glomma med tre nätters boende på Kvennans Camping. Både älven och platsen var för mig en nya bekantskaper och en mellanlandning på en längre resa in i Norge mot ett annat sorts flugfiske. Eftersom jag nyligen blivit återfallsknutte så genomfördes resan med en touringhoj av märket Honda Pan European med rejäla packväskor. Trots detta så krävdes synnerligen hård prioritering inför packandet för att få med det som betraktades som oundgängligt. En del av det som kändes önskvärt fick helt enkelt stanna hemma. Bland annat ett antal flugaskar..  Tre flugspön i längder från 9 till 15 fot skulle med vilket var en utmaning i sig. Det blev en McGyver-lösning där de fick bo i ett ombyggt avloppsrör av pvc från Byggmax. Jag blev onekligen lite småimpad av mig själv där..

Nåväl, de 55 milen till Kvennan Camping genomfördes via Lesjöfors, Vansbro, Rörbäcksnäs, Trysil och Tolga innan jag var med viss ömhet i rumpan och stela muskler var framme. Jag har aldrig kört så långt med mc under en dag. Det var galet roligt men visst frestade det på en äldre herres fysik. De norska vägar jag färdades på var stundtals ganska medfarna med gupp och ojämnheter som krävde en del av undertecknad såsom varande en ringrostig förare.

Väl framme vid campingen så möttes jag av en låst reception och information på en lapp om tel.nummer man kunde ringa. Ungefär samtidigt med min ankomst så dök två långfärdscyklande gentlemän från Holland upp. De var på en långresa och hade cyklat upp till Nordkapp och var nu på väg hem. Tuffa eller bara galna?! Även de hade bokat boende vid Kvennan och med gemensamma ansträngningar ordnades kontakt med campingvärden och vi fick tillgång till våra stugor. Kvennan Camping består av ett 15-tal små enkla hytter, plats för husbilar o husvagnar, och med en gemensam byggnad innehållande toaletter o duschutrymmen.

Glomma vid campingen

Det var inte precis något top notch-boende men för 300:-/natten kan man inte ha för höga krav. Allt var funktionellt och det nödvändigaste som kylskåp, bord, stolar och sängar fanns.  DOCK: det fanns bara madrass till sängen och inget täcke eller kudde. Ingen skugga ska falla på campingen i detta utan det var helt enkelt jag som var dåligt påläst. Jag hade lakan o påslakan med men ej täcke eftersom jag räknat med att det fanns. Klantigt av mig förstås men å andra sidan hade det nog ändå inte fått plats i packningen.

Hur som helst så plockades grejorna in och jag gjorde mig hemmastadd. Jag hade inget fiskekort förrän dagen därpå så resten av dagen ägnades dels åt en sväng till Tynset 12 km för proviantering samt en spaningstur längs älven. Glomma såg ut att gå något hög och trots att jag gick någon km nedströms och en bit uppströms kunde jag inte skönja några vak alls. Det var ändå en solig dag med en del flygfän i luften. Knepigt men flugval fick anstå till dagen därpå. Den första natten var det kallt utan täcke men jag fyllde påslakanet med några t-shirts o en badhandduk ovanpå. Men det var ändå kallare än vad som var önskvärt.

Nästa dag inledde jag fisket nedströms campingen och trots avsaknaden av vak så började jag med torrfluga. Resultatlöst och jag testade både Elk Hair caddis, Klinkhammer o baetis-imitationer. Ingen fisk visade något som helst intresse. Upptäckarlusten tog mig en bra bit nedströms från campingen och älven visade upp ett antal intressanta platser att lägga ut flugan. Vilket skedde. Men ingen som helst respons kunde skönjas.

Efter återgång till stugan och intagen lunch med påföljande vederbörlig gubbvila gick jag uppströms på eftermiddagen för att undersöka förhållandena där. Fortfarande var det torrfluga i änden av tafsen och återigen, älven erbjöd flera platser där det bara ”måste” stå fisk. Men som tidigare så var det ingen som gav sig till känna. Lätt missmodig återvände jag till stugan och laddade om en stund. Nog är nog och trots visst inre motstånd bytte jag till en haröre-nymf i storlek 14 och gick en liten bit nedströms. Älven svänger till vänster där och ett par stenar på lagom kastavstånd borde kunna erbjuda en bra matplats för en hungrig harr. När nymfen svepte förbi där bakom stenen för andra gången så nöp det i. En god känsla att känna att där satt den! Harren stretade mot en stund men så småningom fick jag möjlighet att kroka loss den och återbörda den till älven. Det går smidigt när man fiskar hullinglöst. Det var en fin harr runt 30 cm.

Glomma nedströms.

När jag gick tillbaka mot stugan så passerade jag några husbilar på campingen och jag kom i samspråk med en man som delade min frustration över uteblivna vak. Han hade varit ett flertal gånger på platsen och han menade att allt var lite försenat i år. Normalt sett så brukade det vara full fart på vak och torrflugefisket brukade vara mycket gångbart den här tiden men våren hade varit ovanligt sen. Det var i alla fall hans hypotes o visst, full möjligt enligt mitt förmenande. Jag nämnde att jag gått över till nymf vilket han tyckte var helt rätt under rådande förhållanden.

Så blev det kväll och dags att sova utan täcke.. Jag hade underställ på och välfyllt påslakan och för sjutton, det gick bra. Jag var till och med på gränsen till svettig när jag vaknade till en stund runt gryningen. Det var också skapliga 10 grader utomhus vilket hjälpte till.

Lördagen kom och det var sista fiskedagen för mig i Glomma. Jag började så smått få fokus på kommande äventyr på resan och engagemanget var nog inte 100%. Jag  behövde handla  och tanka  för att kunna fortsätta resandet smidigt kommande dag så det blev en tur in till Tynset även denna dag. Fisket kom därmed inte i gång förrän fram på eftermiddagen. Jag klurade en hel del på flugval men landade till sist i att det nog ändå var den där nymfen som fick gälla även idag.

Ständigt är det beslut som ska fattas

Jag hade bestämt mig för att gå uppströms till ett ställe där älven flyter på med lagom ström och det är gräs och småbuskar vid älvkanten vilket gör det lättkastat med marginell risk att sätta flugan i något träd eller annan vegetation. Det vill man ju i möjligaste mån undvika.

Jag fiskade igenom sträckan som var på ett hundratal meter utan att se eller känna någon fisk. Jag tänkte gå vidare uppströms mest för att se hur det såg ut men valde att fiska av sträckan ytterligare en gång. Eller mer exakt, ett par ställen som var extra lockande. Och tamejtusan, rätt som det var så högg det. Det kändes direkt på hugget och tyngden att det var en skaplig fisk. Med krokstorlek 14 och en tafsgrovlek på 0,.16 kan man inte vara för brutal så det tog en stund innan jag fick se fisken. Det var en harr förstås och i fint skick och runt respektabla 40 centimeter. När det till sist var dags kunde jag lossa flugan och tacka för fighten. Harren stod stilla en stund innan den kvickt gav sig i väg ut i sitt rätta element i den skyddande strömmen.

Det fortsatta utforskande av älven tog mig sedan ytterligare en bra bit uppströms. Där mitt i ingenting stod ett nytillverkat kit med bänk o bord vid en lockande plats i anslutning till älven. Med tanke på terrängen måste allt tillverkats på plats. Bra jobbat onekligen!

Hantverksarbete i vildmarken

Den sista natten i Kvennan kröp temperaturen ner till runt +2 och utan täcke blev det två tröjor och två par byxor på tillsammans med ett påslakan som jag fyllde med andra kläder. Jag hävdar ofta att jag sällan fryser men denna natt fick jag så jag teg. Trots allt lyckades jag dock överleva och till och med få en del sömn. Men kvalfyllt är bara förnamnet och med tanke på förutsättningarna så är det inte konstigt att jag klev upp tidigt och kunde fortsätta resan vidare efter sedvanligt morgonbestyr med frukost och städning.

Glomma var trots allt en trevlig bekantskap och jag är inte främmande för ett nytt besök kommande år. Om så sker kommer jag att definitivt att prioritera ett täcke i packningen!

Nu blev det dags att åka vidare runt 20 mil in i Norge för ett annat sorts flugfiske. Längre spö, tyngre lina, större flugor. Återkommer!

Mot en ny horisont

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: